top of page

De Sampler: Casio SK-1

Sampling is simpel gezegd: het opnemen van geluid en vervolgens bewerken en weergeven met een toetsenbord in elk gewenste toonhoogte.

Voor mij begon sampling met de aanschaf van een klein, speelgoed achtig keyboard van Casio: De SK-1.

Ik zal het nooit vergeten. Mijn ouders ook niet want alles wat gezegd werd, werd zorgvuldig opgenomen (gesampeld!) en direct weergegeven via het blikkerig klinkende ingebouwde speakertje. Je kon natuurlijk niet de beste kwaliteit verwachten van Casio voor slechts 89,00 gulden. (ong. EU 40) Dit was de opstap naar het betere werk want de Casio kon de sample niet in het geheugen bewaren en er was geen MIDI aansluiting. Zette je het met batterijen gevoede plastic bakje uit dan was de sample verdwenen. Toch was ook dit de sampler waarmee onder andere Tod Terry vele hits mee heeft voortgebracht. Hierna kwam de al veel serieuzere Akai X-7000 in zicht, daarover later meer. Oja, vergeet niet de folder van Casio te downloaden, de link vind je hier.

CASIO_SK-1_SAMPLING KEYBOARD.jpg
akai_s612_sampler.jpg

Akai X-7000 Sampling keyboard

Mijn eerste serieuze sampler. Een geweldige sampler waarmee je echt kon doen wat de 'grote' jongens ook deden. Vooral het sequencen van de samples via MIDI in combinatie van mijn Roland TR-626 leverde verrassende resultaten op.

Meerdere samples tegelijk, variabele samplingfrequentie, en de mogelijkheid om je samples op te slaan via 2.8 floppies was een verademing na de speelgoed achtige SK-1 van Casio. Samen met Cubase op je Atari ST en een batterij aan MIDI zooi kon je eindelijk muziek produceren waarbij je creativiteit en fantasie je enige beperkingen vormden. Lees meer over de Akai X7000 in deze pdf.

 

 

 

 

 

Akai: S-700 Sampling module

De rack versie van het Akai X-7000 sampling keyboard. Lees hier meer over over deze module.

 

Akai: de sampling standaard in de studio

In de jaren dat ik opgroeide (jaren 70, 80 & 90 - hey ik groei nog steeds op!) kende ik het merk Akai vooral van de stoere audiosets die in menig huiskamer (later slaapkamer) stonden te pronken. Maar op één of andere manier heeft Akai zich naar de top binnen studioapparatuur weten te vechten. Dat deden ze in het begin met samplers en later met de inmiddels legendarische MPC60 en de digitale hard disk recorders (waarvan ik ooit de DR-4 in bezit had). Ik denk dat Akai een heel goed en redelijk betaalbaar product in de markt wist te zetten. En veel bekende producers en artiesten liepen ook weg met de Akai kastjes. Deze artiesten waren perfecte ambassadeurs voor het Japanse merk naar de consumenten wereld. Eind jaren tachtig, begin jaren negentig zag je ook bij de slaapkamer producers (ik was er zelf één van) Akai spulletjes opduiken. En dus niet alleen die oude bandrecorders en cassettedecks. Kijk wat Akai allemaal te bieden had in deze mooie folder.

akai-x7000-sampler_ON_WHITE.jpg
AKAI_S900_.jpg
bottom of page